Üçüncü Taraf Davranış Kuralları

Üçüncü Taraflar, Yemeksepeti ile imzalamış oldukları sözleşmeler uyarınca aşağıdaki Üçüncü Taraf Davranış Kuralları’nı  kabul ettiklerini ve bu kurallara uyum sağlayacaklarını taahhüt etmektedirler.

İşbu Üçüncü Taraf Davranış Kuralları dâhilinde yer alan tanımlar aşağıdaki gibidir:

GDPR: Genel Veri Koruma Yönetmeliği (General Data Protection Regulation)

GFSI: Evrensel Gıda Güvenliği Girişimi (Global Food Safety Initiative)

KVKK: Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

NDA: Gizlilik Sözleşmesi (Non-Disclosure Agreement)

Yemeksepeti: Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda A.Ş, Yemek Sepeti Teknoloji ve Online Hizmetler A.Ş., Delivery Hero Teknoloji Hizmetleri A.Ş., YemekPay Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş ve Yemek Sepeti Banabi Perakende Gıda Ticaret Anonim Şirketi ve Yemeksepeti markası altında yürütülen Yemeksepeti Mahalle vb. diğer projeler

1. GİRİŞ

1.1. Amaç

Yemeksepeti, kullandığı tüm kaynaklar ile iş ortaklarını da kapsayacak şekilde, tüm faaliyetlerini sorumlu bir biçimde sürdürmeyi taahhüt etmektedir. Bu kapsamda, Yemeksepeti, ilişki içerisinde bulunacağı tüm Üçüncü Tarafları, ekonomik kriterlerin ötesinde, etik ilke ve değerler doğrultusunda değerlendirir ve seçer.

1.2. Kapsam

İşbu Üçüncü Taraf Davranış Kuralları, Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda A.Ş, Yemek Sepeti Teknoloji ve Online Hizmetler A.Ş., Delivery Hero Teknoloji Hizmetleri A.Ş., YemekPay Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş ve Yemek Sepeti Banabi Perakende Gıda Ticaret Anonim Şirketi ve Yemeksepeti markası altında yürütülen Yemeksepeti Mahalle vb. diğer projeler ve tüm bağlı şirketleri (kısaca “Yemeksepeti” olarak anılacaktır) ve ilgili tüm Üçüncü Taraflar için geçerlidir.

İşbu Üçüncü Taraf Davranış Kuralları kapsamında, Üçüncü Taraf kavramı, mal ve hizmet sağlamak üzere Yemeksepeti ile sözleşmesel ilişkiye giren tüm dış paydaşları (gerçek veya tüzel kişi) ifade eder.

Yemeksepeti ve Üçüncü Taraflar arasındaki sözleşme, tarafların irade beyanlarının uyuşması durumunda akdedilmiş sayılır. Buna karşılık, sözleşmenin feshi için gerekli şartlarının gerçekleşmesi durumunda Yemeksepeti ile Üçüncü Taraf arasındaki ilişki sona erer.

Üçüncü Taraflar ve Üçüncü Tarafların çalışanları, işbu Üçüncü Taraf Davranış Kuralları’na uyumluluğu sağlamak ve belirtilen tüm ilkelere bağlı kalmakla yükümlüdür. Ayrıca, Üçüncü Taraflardan, tedarik zincirlerinde yer alan paydaşlarını da işbu Üçüncü Taraf Davranış Kuralları’nın temel ilkeleri ile uyum içerisinde olmaya teşvik etmeleri beklenmektedir.

2. TEMEL İLKELER

Yemeksepeti ve Üçüncü Taraflar arasındaki ilişkiler, aşağıda yer alan temel ilkelerin yanı sıra uygulanabilir tüm kanunlara ve Yemeksepeti’nin iç politikalarına uyumlu bir şekilde yürütülür.

2.1. İnsan Hakları ve Çalışma Standartları

Yemeksepeti, temel ilkeleri çerçevesinde, kendisini, Alman Tedarik Zinciri Yasası ile uyumlu olmaya adamıştır. Alman Tedarik Zinciri Yasası kapsamında, insan hakları riski, aşağıda yer alan ihllallerden birinin gerçekleşme olasılığının mevcut olduğu durumlar olarak tanımlanır.

  • Çocuk İşçiliği (15 Yaşın altındaki çocuklar)
  • Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimleri (Kölelik, Zorunlu Askere Alma, Seks İşçiliği, Uyuşturucu Kaçakçılığı, Sağlık ve Güvenliğin Tehlikede Olduğu Çalışma Biçimleri)
  • Zorla Çalıştırma
  • Kölelik
  • Çalışan Güvenliğinin Hiçe Sayılması (İşyeri Güvenliği Dahil Olmak Üzere)
  • Örgütlenme Özgürlüğünün Hiçe Sayılması (Sendika ve Grev Yasağı)
  • Çalışan Ayrımcılığı
  • Asgari Ücretin Dikkate Alınmaması
  • Temel Gıda ve İçme Suyuna Erişimin Olmaması
  • Zorunlu Tahliye
  • Hukuki Olarak Korunann Bir Statünün İhlal Edilmesi

Ayrıca, Yemeksepeti’nin temel ilkeleri her türlü taciz ve ayrımcılığı yasaklar.

2.2. Çevresel Etki

Yemeksepeti, çevreyi koruma ve iklim değişikliğiyle mücadele ilkelerini benimsemiştir. Bu kapsamda, benzer hassasiyetlere sahip olan ve iş faaliyetlerinde bunları dikkate alan Üçüncü Taraflar ile çalışma amacı güder.

Yemeksepeti, Üçüncü Tarafların faaliyetlerinin çevre için risk oluşturan kimyasallar veya diğer malzemeleri içerdiği durumlarda, aşağıda yer alan ek yükümlülüklere uyulmasını talep eder.

  • Uygun bir çevre, sağlık ve güvenlik yönetim sisteminin mevcudiyeti.
  • Çevreye ve insanlara yönelik riskleri proaktif olarak belirlenmesi, azaltılması ve önlenmesi.
  • Çevre için risk oluşturan kimyasalların veya diğer malzemelerin güvenli uygulamalara uygun olarak tanımlanması, güvenliğinin sağlanması, taşınması, kullanılması, depolanması ve imha edilmesi.
  • Acil durum ve beklenmedik durum planlarının mevcudiyeti.
  • Aşağıda yer alan Birleşmiş Milletler Sözleşmeleri ile uyumluluk.
    • Cıva içeren ürünlerin üretimi ve imhasıyla ilgili risklerin ortadan kaldırılmasını, azaltılmasını ve yönetilmesini amaçlayan Minamata Sözleşmesi,
    • Belirli kalıcı organik kirleticilerin üretimi veya kullanımıyla ilişkili riskleri ortadan kaldırmayı, azaltmayı ve yönetmeyi amaçlayan Kalıcı Organik Kirleticiler Sözleşmesi ve
    • Atıkların ithalatı ve ihracatıyla ilişkili riskleri ortadan kaldırmayı, azaltmayı ve yönetmeyi amaçlayan Basel Sözleşmesi.

2.3. İş Etiği

  2.3.1. Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele

Yemeksepeti rüşvet ve yolsuzluğun hiçbir formunu tolere etmez. Bu kapsamda, Üçüncü Taraflar tarafından, hukuka aykırı avantajlar teklif edilmemesi veya herhangi bir müşteri, üçüncü taraf, ajans, temsilci ve diğerlerinden bu tür ödemeler alınmaması beklenir. Nüfuz veya uygunsuz avantaj sağlamak amacıyla doğrudan veya dolaylı olarak para veya değerli herhangi bir şeyin alınması, ödenmesi ve/veya vaat edilmesi kesinlikle yasaktır.

Bu kapsamda, Üçüncü Taraflardan da kendi iş faaliyetlerine yönelik olarak her türlü rüşvet ve yolsuzluğun önlenmesini amaçlayan uygun iç süreçleri oluşturması beklenmektedir.

  2.3.2. Yaptırımlar

Ekonomik yaptırımlar, Birleşmiş Milletler veya Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlar ile Amerika Birleşik Devletleri veya Birleşik Krallık gibi ülkeler tarafından dış politika ve güvenlik politikası amacıyla belirli anlaşmaları veya işlemleri kısıtlayan veya yasaklayan önlemlerdir. Yaptırımlar, belirli ülkeler, alanlar veya bölgeler açısından ticari faaliyetlerin yasaklanması gibi kapsamlı olabileceği gibi yalnızca belirli işletmeler, kuruluşlar veya kişiler tarafından ve bunlarla yapılan işlemlerin engellenmesi şeklinde de olabilir.

Yemeksepeti faaliyetlerini yürürlükteki ekonomik ve ticari yaptırımlara uygun olarak yürütmeye ve bu kapsamdaki önlemleri uygulamaya kararlıdır.

Üçüncü Taraflar, Yemeksepeti ile olan ilişkileriyle bağlantılı olarak yukarıda belirtilen ekonomik yaptırımlara uygun şekilde faaliyet göstermekle yükümlüdürler. Bu kapsamda, Üçüncü Taraflardan, uygulamadaki ekonomik yaptırımların ihlalini önlemek için uygun bir uyum programına sahip olması beklenir.

  2.3.3. Çıkar Çatışması

Çıkar çatışması, rekabet eden bağlılıkların kişisel bir çıkar elde edilmesine neden olabileceği her durumda ortaya çıkabilir. Üçüncü Taraflardan, Yemeksepeti ile ilgili gerçek veya potansiyel bir çıkar çatışmasının ortaya çıkmasını engellemek üzere makul önlemler alması beklenmektedir.

Üçüncü Taraflar, Yemeksepeti çalışanları ile finansal ilişkilerde dahil olmak üzere gerçek veya potansiyel çıkar çatışması ortaya çıkarabilecek ilişkilere girmemelidirler.

Üçüncü Taraflar, bir Yemeksepeti çalışanının maddi çıkarları ile ilgili çalışanın Yemeksepeti’ndeki pozisyonu arasında bir tutarsızlık olması durumunda bir çıkar çatışmasının doğacağının farkında olurlar.

Üçüncü Taraflar, potansiyel çıkar çatışmalarını engellemek ve bunları tespit etmek için gerekli adımları atmakla yükümlüdür. Üçüncü Taraflar, bir çıkar çatışması varmış gibi görülmesinin dahi hem Yemeksepeti’ne hem de Yemeksepeti’nin iş ilişkisi içerisinde bulunduğu Üçüncü Taraflar’a zarar verebileceğinin farkındadırlar. Üçüncü Taraflar tarafından tüm potansiyel çıkar çatışmaları ivedilikle bildirilir ve Yemeksepeti tarafından değerlendirilir.

  2.4. Adil Rekabet

Üçüncü Taraflar faaliyetlerini geçerli rekabet yasalarına uygun bir şekilde yürütürler. Rekabet yasaları, serbest ve adil rekabeti teşvik etmek ve korumak için tasarlanmıştır.

Rekabet yasaları aşağıdakileri içeren uygulamaları yasaklar:

  1. Fiyat sabitleme, ihaleye fesat karıştırma, müşteri veya bölge paylaştırma ya da üçüncü taraflarla sözleşme kısıtlaması gibi rekabet imkanlarını ortadan kaldıran veya kısıtlayan her türlü anlaşma (gerçekleştirilen sözlü centilmenlik anlaşması gibi resmi olmayan anlaşmalar da dahil olmak üzere)
  1. Fahiş fiyat, “bağlama” (bir ürünün satışını, diğer bir ürünün satın alınmasına veya satılmasına bağlama) veya rekabet üzerinde makul olmayan bir etki yaratan ticari koşuların dayatılması (örneğin rakiplerin gereksiz yere dışlanması veya istismar edilmesi) gibi diğer eylemler

  2.5. Fikri Mülkiyet ve Şirket Varlıklarının Korunması

Üçüncü Taraflar, Yemeksepeti’nin fikri mülkiyet ve şirket varlıkları üzerinde herhangi bir hakka sahip değildir. Üçüncü Taraflar, Yemeksepeti’nin fikri mülkiyet ve şirket varlıklarını korumak ve bunlara saygı duymakla yükümlüdür. Yemeksepeti’nin fikri mülkiyet ve şirket varlıklarının Üçüncü Taraflar tarafından kullanılması Yemeksepeti’nin yazılı yetkilendirmesi ile mümkündür. Üçüncü Taraflar, Yemeksepeti’nin fikri mülkiyet ve şirket varlıklarının malikliğine yönelik itiraz içeren herhangi bir iddia ile buna zarar verebilecek herhangi bir eylemde bulunamaz.

Fikri mülkiyet ve şirket varlıklarının Üçüncü Taraflar tarafından diğer taraflar ile paylaşılması Yemeksepeti’nin yazılı onayı ile mümkündür. Bu husustan Üçüncü Taraflar’ın yüklenicileri de Üçüncü Taraflar gibi kıyasen sorumludur.

  2.6. Verilerin Korunması ve Güvenliği

Üçüncü Taraflar, Yemeksepeti tarafından özenli inceleme faaliyeti yürütülmesi durumunda bu çalışmalara tam ve doğru bilgi sağlayarak katkı sağlamak ve faaliyet yürüttükleri ülke veya ülkelerin uygulanabilir tüm hukuki düzenlemelerine uymakla yükümlüdürler.

Üçüncü Taraflar, Yemeksepeti tarafından sağlanan veya Yemeksepeti ile ilişkili dolayısıyla sahip oldukları kişisel verilerin ve gizli bilgilerin (“Bilgiler”) uygun bir şekilde yönetilmesi ile yetkisiz erişim, hukuka aykırı kullanım, ifşa, kayıp, değişim, hasar ve imhadan korunmasından sorumludur.

Üçüncü Taraflardan, fiziksel ve dijital varlıklar da dahil olmak üzere, Bilgileri, muhafaza etmek ve korumak için Yemeksepeti’nin bu yöndeki beklentilerine uygun olarak güvenlik kontrolleri uygulamaları beklenir. Taraflar güncel teknik ve idari önlemleri sürdürmek ve bunlar ile uyumluluğu periyodik olarak konfirme etmekle yükümlüdür.

Üçüncü Taraflar, sağlanan hizmetler ile ilişkili gerçek veya potansiyel veri ihlallerini Yemeksepeti’ne bildirmekle yükümlüdür. Üçüncü Taraflar veri ihlaline yönelik olarak Yemeksepeti tarafından yürütülen her türlü soruşturmaya destek olmalıdır.

Avrupa Birliği mevzuatında yer alan Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR: General Data Protection Regulation) ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) ile veri sorumlularının kendi adına veri işlemcisi olarak hareket eden ve veri sorumlusu sıfatına haiz olan Yemeksepeti’nin talimatları uyarınca kişisel verileri işleyen taraflarla bir Gizlilik sözleşmesi (NDA: Non-Disclosure Agreement) imzalamasını gerektirir. Üçüncü Tarafların KVKK ve GDPR uyumluluğunu sağlamak için hizmetin e-posta istemcisi, bulut depolama hizmeti veya website analiz yazılımı olmasına bakılmaksızın bu hizmetlerin her biri için bir Gizlilik Sözleşmesi olması gerekir.

Üçüncü Taraflar, Yemeksepeti adına veri işleyen olarak hareket ettiği durumlarda, KVKK’ya tabiidir. Üçüncü Taraflar Yemeksepeti’nin KVKK’ya tabiyetine ilişkin değerlendirmelerine saygı göstermekle yükümlüdür. Verilerin yurt dışına transfer edilmesi hususunda da Kişisel Verilerin Korunması Kurumu’nun bu yöndeki prosedürlerinin uygulanması gerekmektedir.

2.7. Gıda Güvenliği

İlgili Üçüncü Taraflardan, uygun düştüğü ölçüde, gıda, gıdayla temas eden ambalaj malzemeleri ile gıda için kullanılan her türlü ekipman ve makinenin kullanımı açısından, Kodeks Alimentarius Genel Gıda Hijyeni Standartları kapsamında, tüm yerel, bölgesel ve uluslararası hukuki düzenlemelere bağlı kalması beklenir. Üçüncü Taraflardan, gıda ve gıdayla temas eden ambalajları Küresel Gıda Güvenliği Girişimi (GFSI) standardına göre güvenilir, itibarlı ve lisanslı organizasyonlardan temin etmeleri beklenir. Üçüncü Taraflar, gerekli olduğu durumlarda, ilgili dini beslenme rejimlerine (örn. Helal veya Koşer) uymalıdırlar. Ek olarak, ilgili Üçüncü Taraflardan, akredite, tanınmış ve güvenilir bir sertifikasyon kuruluşundan alınmış bir sertifikaya sahip olması beklenir.

Ayrıca, tüm kuryelerin teslimat süresince en yüksek hijyen standartlarına uyması önem arz etmektedir. Kuryeler, kullanıcılara teslim edilen gıdaların güvenli ve hijyenik olmasını sağlamak için ilgili gıda güvenliği düzenlemelerine ve hijyen standartlarına uymalıdırlar.

Hukuki düzenlemelerin ihlali, salgın veya bir sertifikanın askıya alınması, iptal edilmesi veya süresinin dolması gibi ciddi gıda güvenliği sorunlarının meydana gelmesi durumunda, Üçüncü Taraflar ivedilikle Yemeksepeti gıda güvenliği ve kalite yetkilisini bilgilendirmelidir.

3. İHLALLERİN BİLDİRİLMESİ

Yemeksepeti, tüm Üçüncü Taraflardan, işbu Üçüncü Taraf Davranış Kuralları kapsamında herhangi bir şüpheli eylem veya bir ihlalle karşılaşmaları durumunda, ivedilikle bunu bildirmelerini bekler.

Bu kapsamda Üçüncü Taraflar aşağıda yer verilen yöntemlerden birine başvurabilir.

Üçüncü Taraf Davranış Kuralları’na riayet etmek Yemeksepeti açısından azami önem arz eder.

4. İHLALLERİN YAPTIRIMI

Yemeksepeti, yukarıda belirtilen hususlardan bir veya bir kaçının ihlal edilmesi veya bir ihlalin gerçekleştiğine yönelik makul bir şüphenin oluşması durumunda, Üçüncü Taraflar ile olan ilişkilerini yeniden değerlendirme hakkını saklı tutar.

Yeniden değerlendirmenin akabinde, Üçüncü Taraflar tarafından direkt veya dolaylı olarak potansiyel veya gerçek bir uyumsuzluğun var olduğunun veya ihlalin gerçekleştirildiğinin tespit edilmesi halinde, Yemeksepeti, tamamen kendi muhakemesine bağlı olarak ve önceden bildirimde bulunmaksızın, sözleşmeyi askıya alma veya feshetme hakkına sahiptir.

Yemeksepeti bu tür ihlallere tolerans göstermez ve herhangi bir şekilde bu tür ihlallerle ilişkilendirilmek istemez.